Beste,

Vandaag is Open Formulieren 3.1 "Lente" gereleased!

In samenwerking met verschillende gemeenten zijn er weer mooie nieuwe features toegevoegd, kleine verbeteringen gemaakt en ongemakjes opgelost. Met speciale dank aan gemeenten Den Haag, Utrecht, Rotterdam, 's-Hertogenbosch, Venlo, Hoorn en Dimpact.

In lijn met ons onderhoudsbeleid heeft een deel van de verbeteringen ook zijn weg gevonden in oudere versies middels patch-releases die zijn uitgebracht (3.0.6 en 2.8.7). Versie 2.7 en ouder worden niet meer ondersteund. We raden iedereen om altijd de laatste patch-release te draaien en minimaal versie 2.8.

Demo

Op donderdag 17 april 2025 van 14.00 tot 15.00 geven we een demo van Open Formulieren 3.1, waar we toelichting geven op alle wijzigingen. Ook geven we een inkijkje in de roadmap van Open Formulieren.

Je kan je aanmelden via deze link: https://open-forms.maykin.opengem.nl/open-formulieren-demo/ 

Wat is er veranderd?

Los van de verbeteringen is er een patch geweest in versies 2.8.5, 3.0.5 en nu ook in 3.1.0, waarmee de snelheid van formulieren met flink is verbeterd als je veel logica regels gebruikte. We voegen voortdurend nieuwe functionaliteiten toe die soms ongemerkt invloed hebben op de snelheid. We blijven hier scherp op en zijn bezig om formulieren nog "snappier" te maken, zodat de eindgebruiker zo soepel mogelijk door het formulier kan navigeren.

Maar dan nu, de grootste verbeteringen op een rij:

📒 Referentielijsten-API-integratie

Je kan nu gebruik maken van de Referentielijsten-API. In deze API kan je centraal (vaste) lijsten beheren zoals wijken, communicatiekanalen, de weekdagen en meer! In Open Formulieren kan je deze lijsten gebruiken als bron voor de keuzeopties bij de "Keuzelijst"-, "Selectievakjes"- en "Radio"-componenten zodat je deze niet steeds per-formulier hoeft bij te houden.

Interesse in de Referentielijsten-API? Deze kan door meerdere applicaties worden gebruikt. Meer weten? Stuur dan een mailtje naar info@opengem.nl

📦 JSON-dump-registratieplugin

We hebben een nieuwe registratieplugin toegevoegd waarbij je eenvoudig een setje variabelen en hun waarde in JSON-formaat naar een externe API kan opsturen. Formulierbouwers kunnen instellen welke variabelen ingestuurd moeten worden en naar welke service, en vervolgens worden de waarden, wat metadata en een schema die de gegevens beschrijft opgestuurd zodat deze eenvoudig verwerkt kunnen worden. Wij hebben hem gebruikt om te koppelen met de leerlingenvervoersapplicatie van Metaobjects.

Deze plugin werkt goed samen met ESB’s die de gegevens (verder) transformeren en kan een eerste stap zijn richting het Verzoeken-patroon dat Platform Dienstverlening voorschrijft. 

🗺️ Kaartmateriaal

We zijn de functionaliteiten van het kaartcomponent aan het uitbreiden zodat deze breder inzetbaar wordt. Meest opvallend is dat er nu extra geometrieën beschikbaar zijn naast de “marker” (die eenvoudig latitude en longitude registreert), namelijk lijn en veelhoek, wat toelaat om complexere situaties goed te beschrijven.

Formulierbouwers kunnen nu ook alternatieve achtergrondlagen instellen - standaard wordt de BRT-laag van het Kadaster gebruikt, maar nu kan je ook luchtfoto’s (bijvoorbeeld) gebruiken, én je kan je eigen achtergrondlagen instellen.

♿️ Toegankelijkheid

Toegankelijkheid borgen is een continu verbeterproces, maar in deze release konden we hier weer wat extra aandacht aan geven. De inzendings-PDF is nu een stuk toegenkelijker en informatiever. Daarnaast is de formuliernavigatie voor eindgebruikers bijgewerkt - op basis van onderzoek en gebruikerstesten uitgevoerd door andere organisaties. Met name de gebruikerservaring op breedbeeldschermen is hiermee verbeterd.

Ook voor de formulierbouwers zijn er een aantal (kleine) UX-verbeteringen waardoor het eenvoudiger wordt om formuliervariabelen te beheren en er meer overzicht moet komen.

 

De volledige lijst van wijzigingen is hier te vinden: https://open-forms.readthedocs.io/en/stable/changelog-nl.html 

Versienaam

Deze release heeft de naam "Lente" meegekregen. In deze release hebben we wat zaadjes geplant die wat tijd nodig hebben om volledig tot bloei te komen. Daarna kunnen we hiervan de vruchten plukken. De lente is typisch een periode in het jaar die weer meer licht en geluk brengt, en we hopen dat deze nieuwe versie dat ook doet.

 

Met vriendelijke groet,

Joeri Bekker

Een inititatief van Maykin